Expedici DofE naši žáci úspěšně zvládli

Naše skupinka se v rámci plnění podmínek programu DofE vydala na dobrodružnou expedici na Šumavu. Jako cíl jsme si zvolili ověřit kvalitu vody v potůčcích podél vybrané trasy, protože spousta lidí zastává názor, že šumavská voda je kvalitnější než ta v mnohých domácnostech.

Toto dobrodružství začalo v pátek 9. října 2020 v 16.00 v obci Srní. Celým dnem nás provázelo krásné počasí a chvílemi dokonce vysvitlo sluníčko.

Na nouzové nocoviště Modrava jsme dorazili až za tmy a postavili naše stany. Druhý den jsme se probudili do pěkného počasí, které se však záhy proměnilo v nepřetržité mrholení, jež nás doprovázelo po celý den. Zachránilo nás však nouzové nocoviště Bučina, které bylo vybaveno přístřeškem i záchody, zde také proběhlo velké testování všech doposud nasbíraných vzorků vody. Teplota klesala k nule a my jsme se přesunuli do stanů a spacáků, což nám poskytovalo teplo a útočiště po celou noc.

S každým dalším dnem se chladno prohlubovalo, ale počasí se zlepšovalo, tudíž jsme stále s dobrou náladou pokračovali dál. Během třetího dne jsme mimo jiné prošli přes rašeliniště a dostali se až k hranicím s Německem. Cestou jsme potkávali spoustu zvěře a naše kroky vedly až do Strážného. Zde jsme přečkali naši poslední a zároveň nejkratší noc, protože pro nás končila již ve čtyři hodiny ráno. Na cestu jsme se tedy vydali ještě za tmy a snídani si připravili na třetím zastavení, kde jsme také za východu slunce pozorovali jeleny v oboře.

Do cíle, kterým pro nás byla Horní Vltavice, jsme dorazili včas a naše cesta zdárně končila. Tedy mysleli jsme si to až do chvíle, kdy jsme se po čtyřech dnech postavili současné situaci a úpravě jízdních řádů. Vlak zrušen, hlásil nejmenovaný dopravce, který nám naše dobrodružství ještě na chvíli prodloužil. Ale nakonec se nám povedlo najít jiné spoje a myslím, že můžeme s hrdostí prohlásit, že jsme celou expedici zvládli a užili jsme si to.

Autorka příspěvku: Karolína Daníčková, 4. C